Günlük Yaşam Problemleri

Hayatın genel akışı her yaş birey için zaman zaman zorlayıcı olabilmekte. Yaş, cinsiyet, sosyo-kimlik fark etmeksizin herkesin hikâyesi kendine özel. Bazı mutluluk ya da acılar ortak olsa da, her birey için yaşadığı sorun kendine özel ve kuvvetli olabilir. Benzer sorunları yaşayan insanların kişiliklerinden, yetişme tarzlarından, farkındalık ya da becerilerinden kaynaklı yaşadıkları sorunların sonuçları değişkenlik gösterir. Günlük yaşam problemleri herkes için geçerli olan ancak getirisi farklı şiddetlerde değişkenlik gösteren bir durumdur.

Çoğu zaman yastık altı yapma, üzerine konuşmama ya da görmezden gelme eğilimde olunan bu sorunlar ilerleyen dönemde daha karmaşık ve zorlayıcı bir hal alır. Psikolog desteği illa tanısı konmuş bir ruhsal hastalık için değil, günlük yaşam problemleri ile başa çıkabilmek içinde alınmalıdır.

Günlük Yaşam Problemleri Nelerdir?

Hemen herkesin yaşadığı, kimileri için kişilik tanımı olan kimileri için anlık ve üstünde durmaya değer olmadığı düşünülen birçok davranış aslında günlük yaşam problemleri içerinde yer alır. Stres ve zaman yönetimi, yeme içme alışkanlıkları, uyku problemleri, öfke kontrolü, aile içi ya da ikili ilişkilerde iletişim sorunları, güvenli bağlanma sorunları, duygularını tanıma, kendini ifade etme, öz saygı ve öz güven sorunları, motivasyon eksiklikleri, değersizlik hissi hatta fiziksel sonuçları olan psikolojik rahatsızlıklar gibi durumlar hem geçmişten gelen sorunların güne tezahürü hem de günlük hayatın yansıma problemleridir.

Ayrıca afet, kayıp, yas halleri gibi ani gelişebilecek travma durumları yine günlük yaşam problemleri altında değerlendirilebilir ve şiddetine disiplinler arası bir çalışma yürütülerek iyileşme süreci yönetilebilir.

Farkında Olma ve Üstesinden Gelme

Her an yaşanılabilecek negatif durumların üzerimizde bıraktığı etkinin boyutu ve kalıcılığı her zaman fark edilmeyebilir. Üstesinden geldiğimizi sandığımız ya da o an için üzerinde durmadığımız konular ileri dönemde başka psikolojik ya da fiziksel sorunları tetikleyebilir. Bireyin kendinin farkında olması, tıpkı fiziksel hastalıklarda kendini dinlediği ve neye ihtiyacı olduğu konusunda fikir sahibi olup uygun doktora başvurması gibi, ruhunda gelişen ve değişen durumlarında farkında olmak oldukça önemlidir.

Özellikle uyku, yeme içme gibi günlük ve düşünülmeden yapılan davranışların gidişatı uygun olmasa da normal sayılır. Kişi kendi normallerinin problem olup olmadığını görmek, üstesinden gelemediği durumlar için basit ya da zor diye bir kategorilendirme yapmadan psikologa danışarak günlük yaşam problemlerine yönelik başa çıkma becerilerini geliştirmelidir.

Profesyonel Rehber Psikologlar

Ruhsal çıkmazlarımız tanılanmış ve patolojik verileri olan ruhsal hastalıklar için en doğru çözüm adresi uzman psikologlardır. Klinik ya da terapi uygulamalar hem psikolojik iyileşmenin, hem kendinin farkında olarak daha huzurlu bir yaşamın anahtarıdır. Akra Psikoloji, günlük yaşam problemleri de dâhil olmak üzere her türlü psikolojik durumda danışanlarının yanındadır. Hekimlerimiz kendi uzmanlık alanında yürüttürdükleri terapi ve seanslara ek olarak takım çalışmasına verdikleri önem ve disiplinler arası çalışma prensipleri ile danışanları mümkün olan en uygun sürede sağlıklı hale getirmeye odaklanır.

HIZLI RANDEVU