depresyon

Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız ve adeta dile pelesenk olan depresyon kavramı aslında psikolojik bir hastalıktır. Farklı şiddetle yaşanmakla beraber tedavi edilmesi gereken bir ruh sağlığı bozulmasıdır. Depresyon tanımı, süreklilik arz eden ve üzüntü ile kendini gösteren bir duygu durum bozukluğudur.

Günlük akışta zorlanma ile başlayan ve giderek hayatın anlamsız ve yaşanmaz bir yer olduğu algısına giden derin üzüntü içeren duygu ve düşünce varlığı, bireylerde sadece psikolojik değil fiziksel olarakta gözlemlenebilir. Günlük ifade dilinde, yaşanılan anlık üzüntüler, içinden çıkalamayacağı düşünülen durumlar ya da keyif almama durumları için kullanılan depresyon kavramı, içeriğinde çok daha majör depresif bozukluk öğesi bulundurur. Depresyon tıbbi bir durumdur ve tedavi edilebilir.

Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Ruhsal ve zihinsel bozulmaların nedeni çok çeşitli ve iç içe geçmiş olabileceği için kesin nedenlerini bilmek mümkün değildir. Ancak belli başlı nedenler ve tetikleyiciler ile depresyon nedenleri saptanabilir ve belirtileri ile tanılanabilir. Araştırmalara göre Nörotransmitterlerin beyim kimyası üzerinde etkili olduğu ve depresyon gibi hastalıkların kaynağı olabileceği üzerinedir. Hormon ve kalıtsallıkta depresyon nedenleri arasında sayılabilir.

Bunların yanı sıra kişinin öz benliği ile alakalı olarak yaşadığı durumlar, travma ve istismar gibi durumlar, bağımlılıklar, farklı cinsel ya da yaşam tarzı tercihlerinden kaynaklı toplumda sosyal varlık gösterememe ve bazı ilaçlar gibi çevresel faktörler depresyon oluşumunu sağlayabilir ya da tetikleyebilir. Hastalığın seyri, şiddeti ve ataklar hasta özelinde nedenler ve belirtiler ile değerlendirilerek erken dönemde tedavi edilmelidir.

Depresyon Tanı ve Tedavisi

Derin üzüntü içinde olmak, ağlama isteği, tıbbi nedeni olmayan fiziksel ağrılar, değersizlik ve suçluluk hissi, aktivitelerden keyif almama, isteksizlik, kaygı ve öfke durumunda artış, sürekli yorgun olma ve uyuklama hali, ölüm hakkında düşünmek ve davranışa dönüştürmek gibi depresyon belirtileri dışarıdan gözlemlenebilen belirtilerdir. Kişi durumunun farkında olup kabul etmeyebilir.

Çevresinin, aile ve arkadaşlarının bu yönde tedavi desteği oldukça önemlidir. Çocuk, genç ve ileri yaşlarda depresyon görülebilir. Fiziki muayene ve hasta şikâyetleri, belirtilerin alınması ve akabinde yapılacak labaratuvar testleri ile hastalık tanısı konulur. Psikoterapi uygulamaları, ilaç kullanımı, hastane izlemi ve alternatif tedavi ile disiplinler arası çalışma yürütülerek hastalık tedavi edilebilir.

Önlem Almak Mümkün Mü?

Her tıbbi ve ruhsal hastalık kendi özelinde tedbirleri de beraberinde getirebileceği gibi, ani gelişen, ön görülemeyen durumlardan kaynaklı hastalık varlıkları da oldukça yüksek orandadır. Depresyon gelişim nedeni ile travma kaynaklı değil ise, öz benlik üzerine uzman bir psikolog ile çalışmak, stres yönetimini sağlamak gibi farkındalıklar oluşturulabilir.

Depresyon ağır ve hafif şiddette seyredebilen ancak ataklar ve kişinin fiziksel olarak zarar görmesine sebep olabilecek ağır şiddette geçiş yapma potansiyeli olan bir hastalıktır. Tedaviye başlama zamanı ve hasta gözlemi ile uygulanan tedavinin işlevselliğine önem verilir. Akra psikoloji firmamızın psikolog hekimleri, depresyon hastalarına verdikleri danışmanlık ile hastalığı tedavi etmek konusunda tecrübelidir.

BİLGİ ALIN